L'escola ucraïnesa Shevchenko de Barcelona ensenya, habitualment, llengua i cultura a nens residents a Catalunya procedents d'aquest país. Ara les circumstàncies han fet que també s'hagin convertit en un punt de recollida de material humanitari i un espai important d'acollida d'infants que fugen de la guerra. Els ensenyen als més petits com assumir-ho i els ofereixen tot tipus de suport psicològic per passar el tràngol.
A les últimes hores Rússia ha bombardejat una base militar a només 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia. És l'atac més a l'oest que ha fet fins ara i ha provocat 35 morts i 134 ferits, segons les autoritats ucraïneses. Mentrestant, continua el setge a la ciutat portuària de Mariúpol, amb una població al límit de la supervivència. Rússia està impedint la sortida dels ciutadans mentre un comboi amb més de 90 tones de material humanitari intenta accedir-hi.
Les Nacions Unides calculnes que des de l'inici del conflicte han fugit del país més de 2,6 milions de persones. Alguns d'aquests refugiats estan arribant a Catalunya, que ja acull centenars de persones vingudes d'Ucraïna.
Les criptomonedes estan jugant un paper important en la guerra d'Ucraïna. Per a alguns ciutadans, tant ucraïnesos com russos, s'han convertit en un valor refugi pels seus diners i béns. Als primers per salvar-los de la destrucció, i als segons per esquivar les sancions que ha imposat Occident. Per la professora de l'escola de negocis de la UPF Luz Parrondo, les criptomonedes poden ser un terreny abonat per a evasors i delinqüents.
Una part significativa de la comunitat russa que viu a Catalunya fa dies que també es mobilitza contra la guerra a Ucraïna. Són persones que no entenen els motius que han portat a la invasió d'un territori històricament germà i amb molts llaços amb Rússia. Insisteixen que cal diferenciar entre el que pensen i senten els russos i com està actuant el govern encapçalat per Vladimir Putin, pel qual no se senten representats.
Aquest diumenge es compleixen 2 anys de l'anunci del primer estat d'alarma a causa de la pàndèmia de la covid 19. Els psiquiatres coincideixen a l'hora d'assenyalar que en tot aquest temps la salut mental dels adolescents s'ha deteriorat. L'aïllament i la falta d'activitat ha influït sobretot en aquells nois i noies amb problemes de conducta o una personalitat més vulnerable.
Pere Aragonès participa a la Conferència de Presidents que es fa a l'illa de La Palma per tractar, entre d'altres coses, les conseqüències de la guerra a Ucraïna. És el primer cop, des de l'època d'Artur Mas, que un president de la Generalitat hi assisteix de forma presencial. Aragonès, això sí, ha evitat la foto de família amb el Rei.
L'èxode de refugiats ucraïnesos continua. L'ONU calcula que més de dos milions i mig de persones han hagut de fugir del seu país en 15 dies de guerra. Alguns d'aquests refugiats troben acolliment a Catalunya.
Les autolesions en adolescents representen més del 60% de les consultes en psiquiatria pediàtrica en l'última etapa de la pandèmia. Avui fa dos anys de l'anunci del primer estat d'alarma i posteriors confinaments.
El Barça s'ha proclamat campió de la lliga de futbol femenina. Les blaugranes han golejat el Reial Madrid per 5 a 0.
El cardenal Luis Antonio Tágle, president de Caritas Internacional i prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles avisa que la guerra d'Ucraïna no ha de fer pedre de vista altres conflictes arreu del món. Tagle va participar activament en la conferència sobre la pederàstia al Vaticà el 2019 i, segons alguns experts, podria convertir-se en el primer Papa asiàtic.
L'onada de refugiats que ha desencadenat la invasió russa d'Ucraïna ha despertat la solidaritat de molts ciutadans. Institucions i ONGs alerten del perill que suposa l'acció de màfies que busquen aprofitar-se de la crisi humanitària, de la vulnerabilitat dels afectats i la bona fe d'aquells que volen ajudar-los.