Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Una de les conseqüències més palpables de l'increment del preu de l'energia és l'encariment de la cistella de la compra. Ja fa mesos que els preus de molts productes han crescut de manera important i ara hi ha qui peteix per possibles desabastiments. Els comerciants i els transportistes llancen un missatge de tranquil·litat, tot i que la por d'alguns clients ha fet que es vegin prestatges buits als supermercats. La Generalitat demana als distribuïdors que aguantin preus per afrontar la situació.

El preu de la energia serà el tema estrella al Consell Europeu dels propers 24 i el 25 de març. Així s'ha decidit en la cimera de caps d'Estat de la Unió Europea a Versalles. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, espera que el preu del gas es pugui desacoblar del mercat elèctric a partir de l'abril i d'aquesta manera baixi el preu del rebut de la llum. La ministra assegura que seran les empreses elèctriques les que assumiran el cost de la mesura, i que en paral·lel hi haurà canvis fiscals i una millora del bo social.

Primeres passes per desvincular el preu del gas de la factura de la llum. Mentre els líders de la UE emplacen a la Comissió Europea a que presenti un pla a finals de mes, el govern d'Espanya estudia un topall al preu majorista de l'electricitat. La ministra per la Transició Ecològica diu que els consumidors de la tarifa regulada ho notaran a partir de l'abril.

Tot i alguns prestatges de supermercats momentàniament buits, els comerços llancen un missatge de tranquil·litat: no hi ha, diuen, problemes d'abastiment. Sí que és real, en canvi, l'increment dels preus de molts productes.

Les ONG que treballen amb els refugiats ucraïnesos demanen controls per evitar l'aparició de màfies que s'aprofitin de dones i nens. També reclamen corredors segurs i protegir-los tant a la frontera com als punts de destí. A Catalunya, ara per ara, no s'han detectat estafes o abusos cap aquests refugiats.

Feia més de 3 mesos que no plovia amb la generositat que ho fa aquest dissabte. Quantitats de més de 20 litres per metre quadrat arreu del territori i superiors als 80 en algunes poblacions.

Intens cap de setmana pel Barça de futbol. El femení es podria proclamar campió de lliga avui o bé demà contra el Reial Madrid i per La 1 de RTVE. Demà també juga l'equip masculí que no pot perdre pistonada davant Osasuna si vol recuperar la tercera plaça que ahir li va arrabassar provisionalment l'Atlètic de Madrid.

La crisi de l'oli de gira-sol: els preus es disparen i es limita la seva venda. S'acumulen les cues a les gasolineres de baix cost per aconseguir omplir el dipòsit a un preu més baix. L'ofensiva russa s'estén cap a noves ciutats com Dnipró, on les bombes han causat almenys la mort d'una persona. Els líders de la UE han descartat l'adhesió ràpida d'Ucraïna, tal com havia demanat el seu president Volodímir Zelenski.

La inflació bat rècords per l'increment dels preus derivat de la guerra d'Ucraïna que dispara l'IPC fins al 7,4%. És un xifra que no vèiem des de fa 35 anys. Els responsables: l'encariment de l'energia i els carburants i en menor mesura l'alimentació.

El sector agroalimentari reclama mesures urgents en forma d'ajudes directes, la fixació de preus justos i garantir el subministrament de cereals per alimentar els aliments.

El Govern envia dos camions amb 200 palets amb ajuda humanitària a Polònia. Els productes surten d'un magatzem del Port de Barcelona de 1.800 metres quadrats que serveix per centralitzar l'ajuda. El banc dels aliments fa la classificació i gestió dels productes.

Salvador Illa defensa el paper de la Unió Europea a la guerra d'Ucraïna. Ha estat el convidat del 'Fora de Plató' de Ràdio Televisió Espanyola. El cap de l'oposició també celebra que Pere Aragonès rectifiqui i vagi a la conferència de presidents.

El Barça s'ho juga tot dijous vinent a Istanbul després de l'empat a 0 davant del Galatasaray al Camp Nou. 

La pujada dels preus del gas i la benzina no és l'única conseqüència econòmica de la guerra. L'oli de gira-sol també es fabrica amb matèries primeres ucraïneses i és un dels productes més afectat. Menjar, productes d'higiene, entre altres, són part de l'ajuda humanitària que sortirà en 2 camions de Barcelona cap a Ucraïna.

La consellera de Drets Socials lamenta la decisió del TC que tomba la part de la llei catalana d'habitatge. D’altra banda, l'obligació de portar mascareta als espais interiors té les hores comptades, malgrat l'oposició d'alguns especialistes.

Desarticulat el grup criminal més actiu en l'àmbit estatal de fabricació i introducció de bitllets falsos. Salvador Illa celebra a Fora de Plató la "rectificació" de Pere Aragonès sobre la seva presència a La Palma.

  • Espanya és un dels principals productors mundials d'oli d'oliva, i per això no hi ha perill de què desaparegui dels supermercats
  • L'augment dels preus de l'oli de gira-sol i altres productes bàsics ha suposat un nou impacte en la restauració
  • Facua denuncia Mercadona, DIA i tres cadenes de supermercats més per limitar la compra d'unitats
  • El municipi va registrar una de les taxes de contagi i mortalitat més altes d'Europa en la primera onada
  • El tancament perimetral, amb controls policials en totes les vies d'accés d'aquesta zona, es va mantenir més de 20 dies ​
  • La funerària de la zona va registrar una mitjana de 10 defuncions diàries, amb pics de fins a 18
  • La presidenta de la cambra renova la confiança en Esther Andreu, malgrat la retirada de l'escó a Pau Juvillà
  • Laura Borràs demana unitat per oposar-se a les decisions dels tribunals que vulneren "la independència del Parlament"
  • Les llicències per edat han costat al Parlament 14,4 milions d'euros
  • El nou pla prohibeix que s'obrin nous supermercats fantasma i només permetrà que s'instal·lin macrocuines en sòl industrial
  • La nova regulació, però, no suposa el tancament dels negocis fantasma que ja existeixen
  • Bars i restaurants necessitaran un permís per entregar menjar i els més grans hauran de tenir espai per als repartidors

El president del Grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Salvador Illa, ha responsabilitzat directament el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de l'entrada de Vox al Govern de Castella i Lleó. Illa s'ha mostrat preocupat per "l'entrada d'un partit d'extrema dreta" al govern lleonès i ha advertit que el president gallec és ara "qui té la legitimitat" per opinar al partit.

A l'esmorzar informatiu 'Fora de Plató' organitzat per RTVE a Catalunya, el líder de l'oposició a Catalunya també ha celebrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "hagi rectificat" la decisió d'assistir a la Conferència de Presidents de La Palma d'aquest cap de setmana. "Encara sort que ha rectificat perquè no m'imagino que no hi hagués anat", ha advertit.

Illa també ha reclamat a Aragonès que convoquila taula de partits a Catalunya si vol "tenir legitimitat" a l'hora de reclamar la convocatòria de la taula de diàleg entre governs. Ara bé, ha advertit que el referèndum "no és possible" i només generaria "més frustració" i ha apuntat el camí d'un nou Estatut com "un horitzó possible" per recuperar l'encaix de Catalunya.

El líder dels socialistes catalans ha criticat obertament la manca de diàleg del Govern a l'hora d'avançar el calendari escolar. Illa, per cert, ha donat tot el suport a les "decisions contundents" que està adoptant la UE contra Rússia i ha aplaudit especialment el paper de l'alt representant Josep Borrell: "Em sento molt orgullós", ha dit.

José María Torres defensa que la vaga de transportistes "està envoltada de bastant populisme". El president de Conpymesorg assegura que intentarà frenar aquesta aturada de dilluns perquè "ara no toca" davant la crisi d'Ucraïna. "No crec que sigui el millor moment", considera, ja que les pimes estan en un moment "crític". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que ja va ajudar a frenar la vaga convocada per les festes nadalenques. El vicepresident de Fundació PIMEC demana una demora dels crèdits ICO i abaixar el preu de l'energia per pal·liar els efectes derivats de la guerra. Critica que es nomenés a la CEOE com a representant de tots els empresaris "per gràcia de Déu": "El 99,8% de teixit empresarial no estem a cap negociació". Veu una "sobre representació de les grans empreses", ja que les pimes no tenen "beu pròpia": "Les elèctriques han triplicat els beneficis. És una vergonya". I explica que viatja avui cap a la frontera de Polònia amb Ucraïna per veure la situació, advertint que "si bé és admirable l'onada de solidaritat, en alguns casos s'està destorbant".

La trobada de més alt nivell entre Rússia i Ucraïna per un alto el foc de 24 hores ha acabat sense acord. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acudirà a la conferència de presidents de La Palma d'aquest cap de setmana. La invasió russa a Ucraïna ha agreujat la pujada dels preus de l'energia.

Preocupació per la pujada del preu del cereal. Ferran Cortázar, director de l'empresa Alfa Tanker Chartering, importa oli des d'Ucraïna fins a Espanya i es veu afectat pel conflicte. "No és un tema de negoci només, és un tema humanitari".