Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • La carpa té 19 metres d’altura i 51 de diàmetre i capacitat per a 2.600 espectadors
  • ‘Luzia’, que es representarà el 17 de març, és un espectacle que mescla el món asteca i la figura de Frida Kahlo
  • El conflicte bèl·lic no afectarà l'espectacle on actuen artistes de 25 països, entre ells russos i ucraïnesos
Arriba l'equilux de primavera. Què és?

El dia i la nit tenen la mateixa durada: 12 hores

  • Contràriament al que es pensa, les hores de llum i foscor no s'igualen el dia de l'equinocci de primavera
  • L'equilux és el moment que el dia i la nit duren el mateix: 12 hores. Quines són les raons?

Ricardo Álvarez-Espejo diu que Vladímir Putin "s'ha marcat uns objectius" i que "no cessarà" amb la guerra a Ucraïna. El Tinent General a la reserva diu que la renúncia de Volodímir Zelenski a entrar a l'OTAN pot posar a la llum els propòsits reals del president de Rússia. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que Ucraïna no pot guanyar la guerra "materialment" ni resistit un període llarg. Tot i això, diu que està guanyant "sens dubte" la guerra de l'opinió pública: "La previsió de Putin era una ràpida invasió i s'està trobant amb una resistència ferotge". I diu que la resposta de l'OTAN a un atac rus al seu territori ens portaria a un conflicte "d'unes proporcions que no es poden calcular". En qualsevol cas,  descarta una escalada nuclear, ja que ens portaria a una situació "incalculable".

D'altra banda, assegura que en cap moment ha estat sobre la taula la intervenció de l'exèrcit a Catalunya. No veuria malament un servei militar a títol informatiu durant un mes, tant per a homes com per a dones. I veu necessari augmentar la despesa militar fins al 2% per tenir "una defensa creïble" i una "autonomia estratègica".

Els sindicats educatius reclamen negociar directament amb la Generalitat després que la reunió amb el conseller d'Educació hagi acabat sense acord. Tot això en els primers cinc dies de vaga convocats pel sector. Les repercussions econòmiques de la guerra a Ucraïna es fan notar cada vegada més, en més sectors del nostre país. Continua la vaga de transportistes. El Govern busca solucions a aquesta escalada de preus amb un acord amb agents socials i partits que passaria per una rebaixa d'impostos de l'energia.

22.000 persones s'han manifestat pels carrers de Barcelona per demanar millores en l'ensenyament. Entrevista a Iolanda Segura, portaveu d'USTEC. Els pescadors del litoral de Tarragona aturen l'activitat per segon dia consecutiu en protesta per l'increment del preu dels carburants. Per combatre la pujada de preus de l'energia, el Govern promet rebaixes fiscals en un pla que aprovarà el 29 de març el Consell de Ministres. Nova crisi oberta entre ERC i Junts. El líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat a Puigdemont i el seu entorn pels suposats contactes amb líders russos

Enèsima desavinença entre els socis de Govern. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, no es mossega la llengua i carrega contra Puigdemont i el seu entorn pels suposats contactes amb Rússia.  El portaveu d’ERC qualifica de “terrible frivolitat” les trobades per “només per fer-se una selfie”.

La dura declaració de Rufián ha portat Junts a reclamar al president de la Generalitat i a Esquerra a dir si comparteixen aquest posicionament.

Acaba sense acord la reunió improvisada entre sindicats d'educació i el conseller Cambray després de la protesta multitudinària que ha recorregut el centre de Barcelona. És el primer dels 5 dies de vaga convocats aquest mes. Els manifestants volen negociar directament amb Pere Aragonès per denunciar la manca de recursos a les aules.

Després de 20 dies des que va esclatar la guerra a Ucraïna, ja hi ha 3 milions de persones han fugit del seu país. Una d'elles és la ZA-KAR-XUK de 98 anys, a qui hem conegut a l'estació de Sants, després de recórrer 3.000 quilòmetres. Divendres previsiblement obrirà el centre d'acollida de refugiats a la Fira de Barcelona.

Els pescadors de la costa de Tarragona aturen l'activitat en protesta pels preus dels carburants. Ho fan per segon dia consecutiu, com una part dels transportistes que avui han mantingut els piquets. El govern de Pedro Sánchez estudia rebaixar l'impost als carburants per pal·liar la crisi energètica.

Enèsima desavinença entre els socis de Govern. El republicà Gabriel Rufián no es mossega la llengua i carrega contra Puigdemont i el seu entorn pels suposats contactes amb Rússia. Junts insta al president de la Generalitat i a Esquerra a dir si comparteixen aquest posicionament.

El Barça supera en 144 milions el límit salarial imposat per la Lliga. Això obliga a l'actual directiva a augmentar els ingressos del club. N'hem parlat amb Marc Menchen, expert en negoci esportiu.

Els pescadors del Port de Tarragona s'han sumat a la convocatòria de vaga de la Confraria de Pescadors que va començar el passat diumenge a tot l'estat. Segons la Confraria de Pescadors de Tarragona, 35 embarcacions han acceptat la proposta que afecta l'arrossegament, la llum i el tresmall. El motiu ha estat per l'augment del preu dels carburants, un problema pel qual també estan protestant alguns transportistes de mercaderies.

  • El portaveu d’ERC al Congrés qualifica de “terrible frivolitat” les trobades per “només per fer-se un selfie”
  • Rufián assegura que aquests contactes de Josep Lluís Alay no representen la política internacional de la Generalitat
  • Junts per Catalunya exigeix a ERC "una rectificació urgent" i la desautorització de Rufián

Les associacions de pares també donen suport a la vaga, però alguns han deixat els infants a l'escola. El Govern ha establert uns serveis mínims d'un docent per cada 3 aules. 

Fa 20 dies de l'esclat de la guerra a Ucraïna i a Catalunya ja han arribat 5.900 refugiats. La Fira de Barcelona acollirà els refugiats ucraïnesos. Els pescadors de Tarragona aturen l'activitat per segon dia consecutiu per l'augment del preu dels carburants.

L'estació de Sants és un dels punts on arriben trens procedents de París amb centenars de refugiats. Els atén un dispositiu de primera acollida de la Creu Roja. Nova crisi oberta entre ERC i Junts per Catalunya.

Gabriel Rufián ataca l'entorn de Puigdemont pels viatges a Moscou. Els grups recorden a Laura Borràs que haurà de deixar la presidència del Parlament si arriba a judici. Junts per Catalunya vol esquivar la suspensió immediata apel·lant a indefensió de la presidenta.

Les ONG alerten de l'increment de tràfic de dones a les fronteres amb Ucraïna. L'electricitat s'encareix demà un 5,6% fins als 263 €/MWh de mitjana. El tram més car serà entre les 8h i les 9h amb 306€. A les 23h la llum caurà als 191 €.

Associem el hackeig al món informàtic. Però què passa si el hacker és una artista? Una exposició al CaixaForum explora com intervenen en la nostra percepció de la realitat. Els Blaumut publiquen avui el seu 5è disc d'estudi. 'Olímpica i Primavera' és el nom que el grup ha triat per presentar les seves noves cançons.

Una persona mor en accident de trànsit cada dos dies i mig a Catalunya aquest 2022. Ja són 29 les víctimes mortals a la carretera des de principi d'any, xifra que triplica les que hi va haver l'any passat durant el mateix període. 

Hi ha tingut molt a veure l'augment de la mobilitat un cop s'han acabat els confinaments per la pandèmia, però també l'increment de trànsit i de camions a les autopistes des de l'alliberament dels peatges.

Els camions són presents en tres de cada quatre accidents a les autopistes, on els sinistres s'han disparat un 40 % des de la desaparició dels peatges, per l'augment de circulació, que ha augmentat entre un 20 % i un 50 %. De fet, la xarxa d'alta capacitat és l'única on els accidents pugen. En global baixen a tota la xarxa, segons el sotsdirector del servei català de trànsit, Oscar Llatje.

Trànsit atribueix l'augment de la sinistralitat, sobretot, a l'increment de la mobilitat. Una de les mesures és augmentar els controls a les autopistes per parts dels mossos als camioners, com en aquest de l'AP7.

Des de principi d'any, hi ha hagut 29 víctimes mortals a la xarxa viària catalana, quasi el triple que l'any passat, quan n'hi va haver 11. I més també que en 2019, quan en van ser 24 | Climent Sabater