Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Sor Lucía Caram defensa que "l'única religió és la del servei" i que "l'única terra sagrada és la de les persones" La monja dominica i priora del Convent de Santa Clara de Manresa defensa que l'església podria fer més i convida a obrir les portes: "Es pot fer més". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, ens parlar del seu viatge a la frontera d'Ucraïna amb Polònia i de l'acollida de refugiats: "El que més valoren és no sentir el soroll de les bombes i de la guerra". Denúncia la situació a la frontera, on hi ha tràfic de dones i nens i suborns policials als homes que fugen de la guerra. I demana a la gent que aculli refugiats a casa i que ofereixi pisos habitables. "Quan tens la voluntat, sempre pots trobar un racó. No és una invasió. És molt més el que podem rebre que el que donarem", ha argumentat.

En les últimes hores s'han intensificat els bombardejos a la capital ucraïnesa. 204 nens arribats d'Ucraïna s'han escolaritzat arreu de Catalunya. La guerra a Ucraïna ha agreujat la pujada dels preus de l'energia i els carburants, una de les causes de la vaga de transportistes. Fa dos anys es decretava el primer estat d'alarma i el confinament per la pandèmia de la COVID19. Entrevista a Salvador Macip

  • Les conseqüències més importants de l'endometriosi són el dolor intens i l'esterilitat, que es dona entre un 30 i un 50% dels casos
  • El doctor Carmona de l’Hospital Clínic: “La regla que invalida a la dona no és normal”
  • La direcció clínica de ginecologia i obstetrícia de l'ICS a Girona va posar en marxa una unitat especialitzada

Catalunya ja ha escolaritzat 204 infants ucraïnesos que han arribat des que va esclatar la guerra al seu país. Ajuntaments com el de Guissona, ja empadronen els refugiats que hi arriben, però demanen ajuda altres localitats per quan no en puguin rebre més i atendre'ls adequadament.

Polèmica per les paraules de l'exconsellera i ara eurodiputada de Junts per Catalunya, Clara Ponsatí, defensant que la independència de Catalunya "és tan important com per valer una vida". ERC les considera desafortunades i Junts recorda que sempre han defensat la via pacífica.

Es compleixen dos anys que ens vam confinar. Una mesura que en un principi era per 15 dies i que ens va tenir tres mesos tancats a casa. Hem passat sis onades de covid i una anada i tornada de restriccions. L’última que queda, la mascareta a l’interior, sembla que té els dies comptats.

El Barça fa un bon partit davant Osasuna i recupera bones sensacions de cara a l'eliminatòria de dijous a Turquia i pel clàssic de diumenge. Ferran Torres va marcar dos gols i Dembélé va fer tres assistències. La Lliga ha fet públics els límits salarials i el Barcelona el supera en 144 milions.

L'aplicació de la Zona de Baixes Emissions ha reduït 609.000 trajectes contaminants en un any, segons l'Ajuntament de Barcelona. La reducció de la circulació dels cotxes contaminants s'ha accelerat amb les multes, ja que l'any passat se'n van posar 80.000 per incompliment de la normativa, una dada que el consistori considera "baixa" en comparació amb la resta de sancions de trànsit.

Dos anys que es va decretar l'estat d'alarma i va arribar el confinament. Des de llavors, les xifres astronòmiques de morts i contagis se n'han anat succeint tots aquests mesos. A Catalunya, hi ha hagut prop de 2,5 milions mil positius per Covid i han mort més de 26.700 persones. Els indicadors apunten que deixem enrere la pitjor època d'una pandèmia que ha marcat el nostre dia a dia. Feia dos anys que no es veia aquesta imatge en una UCI catalana: una habitació lliure. Aquesta UCI, la de l'Hospital Vall d'Hebron, ha tractat més de 1600 pacients crítics durant la pandèmia. En la primera onada va arribar a tenir 200 pacients alhora. Avui no arriben a una vintena. La pandèmia, ens diu el doctor, ha flexibilitzat la manera de treballar: especialitats com cardiologia i pneumologia han col·laborat dia a dia amb els intensivistes. Uns recursos humans bàsics també en la vigilància de la covid, que s'està comportant ja com altres malalties respiratòries habituals. Per això, el Ministeri prepara un nou sistema de seguiment. Els professionals insisteixen: cal mantenir les plantilles dels hospitals i dels centres de salut perquè diuen, la pandèmia ha fet evident que tenir una sanitat pública forta... salva vides.

Catalunya ja ha escolaritzat 204 infants ucraïnesos que han arribat des que va esclatar la guerra al seu país. Ajuntaments com el de Guissona, ja empadronen els refugiats que hi arriben. Però demanen ajuda altres localitats per quan no en puguin rebre més i atendre'ls adequadament. Polèmica per les paraules de l'exconsellera i ara eurodiputada de Junts per Catalunya. Clara Ponsatí defensant que la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d'una persona. ERC les considera desafortunades i Junts recorda que sempre han defensat la via pacífica. Dos anys que ens vam confinar. Una mesura que en un principi era per 15 dies i que ens va tenir tres mesos tancats a casa. Hem passat sis onades de covid i una anada i tornada de restriccions. L’última que queda, la mascareta a l’interior, sembla que té els dies comptats. El Barça fa un bon partit davant Osasuna i recupera bones sensacions de cara a l'eliminatòria de dijous a Turquia i pel clàssic de diumenge. Ferran Torres va marcar dos gols i Dembélé va fer tres assistències. La Lliga ha fet públics els límits salarials i el Barcelona el supera en 144 milions.

JxCat "respecta" les declaracions personals de l'eurodiputada i exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que aquest dilluns ha defensat que la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d'una persona. El portaveu del partit, Josep Rius, ha recalcat que JxCat és partidari d'una "via pacífica i democràtica per aconseguir la independència de Catalunya", de manera que s'ha desvinculat de les opinions de l'eurodiputada de JxCat. En una entrevista a 'Ràdio 4 i la2', Ponsatí ha apuntat que morir per una causa "no és una situació estranya" en el curs de la història i ha posat d'exemple com el poble ucraïnès es defensa "sortint al carrer amb les mans buides".

Des d'ERC, Marta Vilalta, també ha considerat "desafortunades" les declaracions de l'exconsellera Clara Ponsatí, mentre que el PSC creu que les declaracions "es desqualifiquen per si mateixes".

Antoni Trilla demana una retirada "paulatina però ràpida" de la mascareta en interiors, que sitúa entre finals de març i principis d'abril. El cap d'epidemiologia i medicina preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona aposta per fer recomanable la mascareta en determinades situacions. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que hem controlat la gravetat de la malaltia, però que segueix entre nosaltres: "No podem cantar victòria. Això no ha acabat". De fet, considera que és "probable" que aquest coronavirus es quedi entre nosaltres.  "Arribarà una setena onada, però no ens hem de preocupar", ha augurat l'especialista. Assegura que, si ens toca una quarta dosi de la vacuna, seria de cara a la tardor. Recorda com va ser l'arribada de la pandèmia, ara fa dos anys. I demana posar a l'abast dels refugiats ucrainesos "tota la potència del nostre sistema sanitari".

  • Hi ha compromís polític per ajudar els sectors afectats per la guerra i desvincular el preu del gas de la factura elèctrica
  • El president de la Generalitat avala l'acord de La Palma, tot i ser un document "de mínims" que té "marge de millora"
  • Aragonès evita la foto de família i la trobada prèvia amb el Rei