Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna escanya cada cop més sectors, que demanen mesures urgents. En situació límit es troba el transport, que és el que més energia consumeix, gairebé la meitat de tota la que es gasta a Catalunya.

A casa, les mesures per estalviar poden parar el primer cop, però els experts plantegen la necessitat d'un canvi de model de consum i productiu.

La crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna escanya cada cop més sectors, que demanen mesures urgents. Avui ens fixem en el del transport, que és el que més energia consumeix, gairebé la meitat de tota la que es gasta a Catalunya. 

Davant la crisi humanitària, Pere Aragonès ha decidit canviar de parer i finalment anirà a la Conferència de Presidents de La Palma d'aquest cap de setmana.

Els Mossos investiguen una presumpta agressió homòfoba a l'Hospitalet de Llobregat. La víctima, una dona trans, ha denunciat tres homes que la van increpar i colpejar. La LGTBI fòbia i el racisme estan darrere de 2 de cada 3 denúncies per discriminació.

El Barça rep el Galatasary amb la intenció d'encarrilar la classificació per als quarts de final de l'Europa League. L'equip ha quedat concentrat fins abans del partit sense Gavi, sancionat, ni Dani Alves.

La crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna escanya cada cop més sectors, que demanen mesures urgents. El sector del transport és el que més energia consumeix, gairebé la meitat de tota la que es gasta a Catalunya. A casa, les mesures per estalviar poden parar el primer cop, però els experts plantegen un canvi de model de consum i productiu. Dues setmanes després de l'esclat del conflicte, no hi ha acord entre Ucraïna i Rússia per un alto el foc ni per obrir nous corredors humanitaris. Davant la crisi humanitària, Pere Aragonès canvia de parer i SI anirà a la conferència de presidents a La Palma aquest cap de setmana. Els Mossos investiguen una presumpta agressió homòfoba a l'Hospitalet de Llobregat. La víctima, una dona TRANS, ha denunciat tres homes que la van increpar i colpejar. La LGTBI fòbia i el racisme estan darrere de 2 de cada 3 denúncies per discriminació. El Barça rep el Galatasary amb la intenció d'encarrilar la classificació per als quarts de final de l'Europa League

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, canvia d’opinió i finalment ha comunicat per carta al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que serà a la Conferència de Presidentes de La Palma. Una decisió personal, segons han explicat fonts de Presidència, que Aragonès ha justificat davant el que ha qualificat d’excepcionalitat, arran la crisi de refugiats derivada de la guerra d'Ucraïna. Ara bé, també ha advertit que no suposa un precedent de cara a futures trobades.

La recpeció i acollida de refugiatts es farà a barcelona a través d'un conjunt de places hoteleres. Hi haurà un primer servei de recepció en un hotel a prop de l'estació de SAnts , on es donarà la primera atenció i informació a les persones que arriben . A partir d'aquí es disposaran de places hoteleres de dos tipus. Places d'allotjament transitori, per a persones que es traslladin a altres ciutats o pendents de reagrupar-se amb familia o coneguts. I també es facilitaran places per allotjament de lalrga estada, de setmanes o mesos. Per aqueste s'estan buscant establiments que podrien ser fora de Barcelona o bé hotels que encara estiguin tancats després de la pandemia.

Els casos d'LGTBI-fòbia se situen ja a nivells semblants als de racisme. El principal motiu de denúncies que han arribat a l'Oficina per la No Discriminació de Barcelona el 2021 és per casos de racisme i xenofòbia, en un 34% dels 244 expedients. Però mentre aquests casos baixen, augmenten les denúncies per agressions per orientació sexual, que representen ja el 32% del total. Els insults i el tracte vexatori són les principals causes, segons l'Oficina, que alerta també que molts casos no arriben a denunciar-se i que la xifra és major.

  • El març va pel camí de convertir-se en el més car de la història amb una mitjana superior als 300 euros per MWh.
  • Els experts insisteixen en la necessitat de revisar la forma de consumir
  • El sector del transport assegura estar al límit i reclama solucions per evitar haver de canviar el servei
  • Baixen els casos de racisme i xenofòbia, però, en canvi, augmenten els de LGTBI-fòbia
  • En total, el nombre de situacions de discriminació se situa en 244 expedients, cosa que suposa un increment de l’11%
  • Disminueixen les agressions físiques, mentre que la vulneració de la integritat moral segueix sent el principal dret vulnerat

Joaquín Almunia considera que no es convencerà a Vladímir Putin sobre la guerra d'Ucraïna des de fora, ja que ha de notar la "pressió interna". El president del think tank CEPS demana endurir les sancions. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reclama més sancions contra oligarques russos, excloure més bancs del sistema Swift i controlar les reserves del banc central rus. L'excomissari d'economia de la UE destaca que Putin tindria menys marge de maniobra si s'haguessin imposat sancions com les actuals durant la invasió de Crimea.

Confia que no s'enviïn tropes a Ucraïna, ja que "suposaria posar a tota la Unió Europea en guerra amb Rússia". Veu impossible acceptar les condicions de Putin, alhora que veu difícil que retiri les tropes russes en el curt termini: "Si els ucraïnesos decideixen pertànyer a l'OTAN, tenen tot el dret". Defensa "deixar oberta la perspectiva europea" a Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia, però no demana "no aixecar expectatives". Diu que la UE podria reduir al 100% la dependència del gas rus "en uns pocs anys". I espera que Feijóo "recuperi els millors moments de la història del PP".

Ucraïna denuncia el bombardeig d'un hospital infantil a la ciutat de Mariúpol. Després de 14 dies de guerra ja han arribat a Catalunya prop de 1.200 ucraïnesos, entre ells menors d'edat sense tutor legal. La guerra a Ucraïna provocada per la Rússia de Putin ha alimentat prejudicis sobre la població russa... 320.000 llocs de feina estan en risc per l'encariment de l'energia. Europa no seguirà, de moment, l'exemple dels EUA i el Regne Unit amb el veto a les importacions de petroli rus.

Per primera vegada la Unió Europea demana els ciutadans que abaixin la calefacció per disminuir la dependència del gas rus.  La crisi energètica posa en risc 320.000 llocs de feina a Catalunya, segons PIMEC, que constata que més de la meitat han vist créixer la factura del gas i l'electricitat un 200% en els darrers mesos.

El conflicte porta a Catalunya més de 1200 persones refugiades d'Ucraïna i moltes famílies es pregunten com acollir-les. A L'Informatiu us expliquem com fer-ho i el procés que s'engega després. Barcelona, Roses i Lloret de Mar ja han escolaritzat 49 nens refugiats de la guerra.

El 78% de les desaparicions amb indicis de criminalitat a Catalunya té com a rerefons la violència de gènere. Es donen, però, només un o dos casos l'any. La resta són voluntàries i 9 de cada 10 casos es resol. Els Mossos aconsellen denunciar de seguida.

El Barça rep el Galatasaray turc com a favorit en l'eliminatòria de vuitens de final de l'Europa League. Xavi anuncia rotacions per un partit que Gavi es perdrà per sanció.