Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El poeta Gabriel Celaya deia que "la poesia és un arma carregada de futur". I ho demostra la trajectòria de la jove poetessa Luna Miguel, que ja ha publicat set obres i és font d'inspiració per a tota una generació. Assegura que la seva creativitat parteix de fer-se preguntes difícils i tenir la voluntat de respondre-les. "Vivim en un món de trangressió de la lírica", diu, i s'identifica amb "una poesia contundent" que conté forces idees perquè importa més el fons que la forma i "com treballar el present".

A Catalunya, la comunitat ucraïnesa continua mobilitzada. Unes 200 persones han tornat a la plaça Catalunya de Barcelona per reclamar més ajuda internacional i el tancament de l'espai aeri. També demanen a la ciutadania que no compri als establiments que mantenen la seva activitat a Rússia. La majoria dels manifestants estan preocupats pels familiars que no han marxat d'Ucraïna.

  • L'actriu catalana fa pública la seva dolència en el decurs de la clausura del Brain Film Fest
  • Va començar a tenir els primers símptomes clars durant el rodatge d'una pel·lícula

L'actriu Carme Elías ha anunciat que pateix alzheimer. L'anunci l'ha fet en el marc de la clausura del Brain Film Fest on ha rebut el premi especial. L'actriu de 71 anys, guanyadora d'un Goya i que ha participat en sèries de RTVE com 'Turno de Oficio' o 'Herederos', explica com ha assimilat l'impacte del diagnòstic i com encara el futur més immediat.

El món rural diu prou amb una manifestació multitudinària a Madrid. Milers de persones surten al carrer per reclamar un pla de xoc immediat que reverteixi l'increment de les despeses de producció. Una situació agreujada per l'encariment de l'energia i la guerra d'Ucraïna.

La nova llei de trànsit entra en vigor la propera mitjanit i porta novetats pel que fa a les sancions. Per reduir la sinistralitat, es penalitzaran més durament, amb una major pèrdua de punts, infraccions com conduïr amb el mòbil a la mà, no cordar-se el cinturó o que els nens vagin sense cadireta.

Carme Elias pateix Alzheimer. L'actriu, de 71 anys, ho ha fet públic en rebre el premi especial del Brain Film Fest. Durant el rodatge del film "Las consecuencias" va començar a notar els primers símptomes clars de la malaltia. Ha decidit explicar-ho públicament, diu, per ajudar altres persones que es trobin en la mateixa situació.

A la lliga masculina de futbol, Reial Madrid i Barça juguen el tercer clàssic de la temporada. Amb els blaugranes a quinze punts i el títol pràcticament decidit a favor dels blancs, l'alicient està en trencar la ratxa de 3 anys i 6 partits consecutius sense poder guanyar els madridistes.

  • Els economistes Anton Gasol i Xavier Ferrer consideren que cal una intervenció immediata dels preus de l'energia
  • El risc més gran per a l'economia mundial és caure en un període d'alta inflació sense creixement
  • L'acolliment de refugiats ucraïnesos contrasta amb els obstacles que van tenir sirians o afganesos
  • La durada de la guerra i com quedi el país determinarà si els refugiats tornen a casa o s'assenten als països d'acollida

En menys d'un mes la guerra d'Ucraïna ja ha provocat la fugida de més de tres milions de persones del país. Es tracta d'un dels èxodes més ràpids de la història d'Europa des de la Segona Guerra Mundial. Per evitar col·lapses en les peticions d'asil s'ha activat la directiva europea de protecció temporal, que permet la lliure circulació i estada dels ucraïnesos en territori comunitari durant tres anys.

Una quarta part dels delictes d'odi i discriminació a Catalunya estan relacionats amb motivacions racistes, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Només en el que portem d'aquest any 2022, Sindillar, el sindicat de dones treballadores i cuidadores de la llar, ja ha gestionat una vintena de denúncies per delictes de caire racista.

Unes 300 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra el racisme. Sota el lema '#ProuRacisme', la protesta convocada per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) ha reivindicat que "ser immigrant no és un crim".

"Volem lluitar contra el racisme institucional, el que tanca persones als CIE, el que deporta persones i deixa sense accés a drets les persones migrades", ha dit una representant del moviment #RegularizaciónYa, Victoria Columba. "Volem l'acollida que s'està fent a les persones ucraïneses per tothom", ha afegit Iolanda Maurici, de la plataforma UCFR. La manifestació ha començat a les 12h al Passeig de Gràcia i ha acabat a plaça de Catalunya, on s'ha llegit un manifest.

Al centre de recepció de refugiats de la Fira de Barcelona, la situació és ben diferent a la caòtica d'ahir. Sense cues en aquesta segona jornada en funcionament, la majoria dels ucraïnesos arriben amb cita prèvia per tramitar permisos laborals i de residència. Segons fonts oficials, en aquest punt ja s'han registrat 226 sol·licituds de protecció temporal.

Als mercats aquests dies hi ha menys varietat de peix i més car que fa unes setmanes. És conseqüència de l'aturada de transportistes i pescadors per l'increment del preu dels carburants, i també per les condicions meteorològiques que han impedit que les flotes sortissin a de port. Els problemes en origen també estan tenint repercussió a la part final de la cadena, és a dir, restauració i consumidors finals. El sector avisa que ja no pot més i que haurà de repercutir l'augment de costos al preu dels menús.

Falta peix a alguns mercats i, el que hi ha, és més car. L'aturada de transportistes ha fet que no arribi peix del nord d'Espanya i, del d'aquí, també en falta perquè el temporal ha deixat a port la flota pesquera catalana gran part de la setmana.

El 28% dels delictes d'odi i discriminació a Catalunya tenen una motivació racista, segons els Mossos. Les organitzacions que hi lluiten en contra diuen que els atacs van dirigits als més vulnerables, com les dones sense papers. A les portes del dia contra el Racisme i la Xenofia centenars de persones es manifesten a Barcelona.

Un ciclista mor i dos més resulten ferits en un accident a Terrassa. Els Mossos han detingut el conductor d'un vehicle implicats, un home que conduïa sota els efectes de les drogues. D'altra banda, la Guàrdia Urbana ha detingut un home com a presumpte autor d'una agressió sexual a la Barceloneta.

Reial Madrid i Barça tenen els cinc sentits posats en el clàssic de demà al Bernabéu. Els blaugrana viatjaran a Madrid amb la baixa de Dest mentre que l'equip blanc no podrà comptar amb Benzema ni Mendy.

La Generalitat admet que hi ha hagut dificultats en aquest primer dia de posada en marxa del centre. Mentrestant, continuen arribant refugiats des de Polònia i Ucraïna i la guerra continua amb atacs a la població civil.

En el 5è dia de vaga de transportistes, uns 50 camions s’han concentrat aquest matí a la Zona Franca de Barcelona amb el suport d'Èlite Taxi. L'executiu de Pedro Sánchez demana diàleg i que acabi aquesta aturada que considera el "boicot" d'uns pocs.