Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La protesta de transportistes continua amb més força gràcies al suport de tres associacions que sí que estan a la taula de negociacions amb el Govern. Sindicats de docents i Educació s'emplacen a continuar negociant el dijous després de no haver arribat a cap acord.

Carlos Folchi secretari general d'AGTC: "Tenim la convicció que en els pròxims dies arribarem a un acord amb el Ministeri per acabar amb la vaga". Que hauria de fer el Govern per aturar la vaga de transportistes? Limitar els preus màxims del combustible. Establir un paquet de mesures fiscals i un paquet de mesures amb bonificacions.

L’empresa de distribució de peix de Blanes, Grup Ros, és un clar exemple de l’impacte de ple que està tenint la vaga de transportistes. Els arriba menys de la meitat dels productes que compra i en conseqüència no pot repartir totes les comandes a peixateries, restaurants, escoles i hospitals.

Aquest dimarts al matí els ha entrat 10.000 kg de peix arribat de Galícia, quan normalment els n'arribaria més del doble. A les taules on es neteja i envasa el peix, avui no hi treballa ningú per falta de producte.

El grup Ros, compra, prepara i distribueix peix fresc arreu d'Espanya i Europa. També venen peix congelat. En aquest cas asseguren que mantenir els frigorífics costa el doble per l'augment del preu de la llum.

  • La mostra aterra a Barcelona amb 100 peces històriques i contemporànies de gran rellevància científica
  • L’exposició 'El Sol. Vivint amb la nostra estrella' descobreix des d'aquest dimarts i fins el 16 d'octubre els secrets del Sol
  • Entendre el Sol i saber aprofitar tot el potencial que té pot ser crucial per al nostre futur

CosmoCaixa dedica la seva nova exposició temporal al Sol i a la relació canviant de la humanitat amb aquest astre. Coproduïda amb el Museum of Science de Londres, la mostra surt ara de Regne Unit per aterrar a Barcelona amb de 100 peces històriques i contemporànies de gran rellevància científica.

Aquesta aproximació a l'astre rei va des de la fascinació ancestral pel Sol fins als últims avenços de la tecnologia per aprofitar-ne l'energia, el seu estudi des del punt de vista astrofísic i també la relació entre l'estrella que ens il·lumina i la nostra salut. El canvi climàtic i la crisi dels combustibles fòssils no faran sinó estrènyer la nostra relació amb el Sol, aventura l'exposició.

Distribuïdores i fabricants demanen als transportistes que deixin de coaccionar la resta de sectors amb una vaga que ja fa 9 dies que dura. Avui els piquets han tancat les entrades del Port de Barcelona. Empreses com Danone alerten que, si no se soluciona el conflicte en 24 hores, es veuran obligades a aturar la producció.

Reunió entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat i els Ajuntaments per decidir si recorren la sentència que tomba la Zona De Baixes Emissions. De moment continua en vigor i se segueix sancionant.

L'autor confés del crim masclista d'una jove de 25 anys a Barcelona fa una reconstrucció dels fets al pis on l'hauria assassinat. Els Mossos havien citat a declarar la víctima just ahir arran d'una denúncia. Se l'ha recordat aquest matí amb un minut de silenci.

Marc Márquez torna a patir diplopia. El mateix pilot ha confirmat que torna a veure-hi doble després de la forta caiguda a Indonèsia, tot i que afortunadament és una lesió menys greu que la patida a finals de l'any passat.

L'autor confés de l'assassinat aquest dilluns a Barcelona de la seva exparella ha participat durant una hora en la reconstrucció dels fets aquest dimarts al matí. Els Mossos d'Esquadra que l'han portat al domicili on van trobar la jove assassinada. L'home va ser detingut aquest dilluns a la tarda per la policia barcelonina en entregar-se en la comissaria de la Guàrdia Urbana de Sant Martí i després de confessar haver matat la seva exparella. La víctima era mare d'un nen petit.

Dubtes entre els conductors que circulen aquest dimarts per la Zona de Baixes Emissions l'endemà de la sentència que les anul·la. Generalitat, Àrea metropolitana i els cinc ajuntaments que l'apliquen es reuneixen d'aquí a una hora per consensuar una resposta conjunta a la sentència que ha anul·lat l'ordenança de la part que afecta Barcelona.

La sentència no s'ha aplicat i continuen les sancions. La majoria de conductors no té clar si hi havia canvis ni i tampoc si afecta els altres quatre municipis de Zona de Baixes Emissions, Esplugues, Cornellà l'Hospitalet i Sant Adria del Besòs.

Els científics defensen la necessitat de les zones de baixes emissions. Diuen que en el cas de Barcelona ha retirat un 7 % del parc de vehicles. Amb una reducció ha reduït l'11 % d'emissions de diòxid de carboni. Defensen que hi ha mesures compensatòries per les persones sense recursos.

La mesura no ha reduït el trànsit que és pràcticament el mateix que abans de la pandèmia, només un 2 % per sota. Però els camions sense etiqueta que circulen ara són la meitat I les furgonetes han passat de l'11 al 2 %. Les entitats que han presentat la denúncia reclamen l'aplicació de la sentència

Les zones de baixes emissions són obligatòries per les ciutats de més de 50.000 habitants amb la llei espanyola del canvi climàtic.

L'aturada del transport fa que cada cop més empreses vegin amenaçada la producció per la manca de subministraments. La vaga de transportistes també fa que arribi menys estoc de peix als majoristes i que no es puguin servir comandes a escoles o hospitals.

El Govern central continua amb la ronda de contactes amb els partits per buscar solucions a la crisi energètica i del transport.

Dubtes entre els conductors que circulen per la Zona de Baixes Emissions. Generalitat, AMB i els cinc ajuntaments que l'apliquen es reuneixen aquest dimarts per consensuar una resposta a la sentència.

Minut de silenci en repulsa per l'assassinat masclista aquest dilluns a la tarda a Barcelona.

Paloma del Río i Xavier Sardà són alguns dels guardonats amb el Premi Alegría de Vivir. "L’altra ràdio" de Ràdio 4, dirigit i presentat per Cinto Niqui, ha guanyat el “Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC”.

Narcís Serra sosté que els ucraïnesos "no perdonaran mai la destrucció del seu país". El president de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI) assenyala que "el cercle viciós de destrucció total" de Vladímir Putin destrueix també un acord entre Rússia i Ucraïna. En una entrevista al Cafè d'idees ambGemma Nierga, diu que "el pitjor favor" per Ucraïna és fer passos que comportin una escalada bèl·lica. I creu que convidar aquest país a entrar a l'OTAN hauria d'haver anat acompanyat d'explicacions a Rússia.

L'exvicepresident del govern espanyol reconeix sorpresa per la decisió del president Pedro Sánchez sobre el Sàhara. Però diu que "una decisió semblant" s'hauria de prendre "tard o aviat", ja que "s'han de fer concessions". Defensa un exèrcit europeu, però el veu "molt difícil" a causa dels naconalismes. Diu que elgovern espanyol que ha de xerrar més i ser més transparent internament. L'exalcalde de Barcelona assenyala que el Procés ha perjudicat el creixement de la ciutat com a plataforma de serveis. Però diu que ara caminem cap a un clima de tranquil·litat. "ERC i Convergència no han servit per governar", afegeix sobre les seves discrepàncies.

El TSJC anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. La sentència, però, no és d'aplicació immediata. L'ajuntament té 30 dies per presentar un recurs. Els transportistes col·lapsen la Ronda del Litoral en el 8è dia de protestes per reclamar una rebaixa del preu del carburant. La patronal del transport s'ha reunit aquest matí amb el Govern central per buscar solucions a la pujada de preu dels carburants. A hores d'ara, tornen a seure per negociar.

Conversem amb Jordi Bacaria, catedràtic d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre la crisi derivada d'augment de preus i de la guerra a Ucraïna.

Fins a 11 partits, entre ells les formacions catalanes, han oficialitzat una petició perquè Pedro Sánchez comparegui al Congrés. Volen que doni explicacions sobre el gir de l'executiu espanyol en la seva posició sobre el Sàhara Occidental. Una postura que tampoc compta amb el beneplàcit de tot el Gabinet, ja que Unides Podemos continua apostant pel referèndum d'autodeterminació que, en última instància, contempla també l'ONU. 

La sol·licitud registrada porta la signatura d’ERC, PNB, Bildu, Més País, Compromís i Nova Canàries han ofici, però també de Junts, el PDeCAT, la CUP i Coalició Canària.

El ministre José Luis Escrivá, ha assegurat que la nova etapa de relacions amb el Marroc evitarà la migració irregular. Però aquest gir ha obert una altra escletxa entre els partits de l'executiu. Els comuns exigeixen a Sánchez que “no posi en risc el govern de coalició amb decisions unilaterals”. El seu portaveu, Joan Mena, acusa el president espanyol d'haver faltat al propi programa electoral, i de retruc i encara pitjor, al dret internacional.