Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El programa s'ha centrat aquesta setmana en la política europea. El Parlament de Catalunya està preparant unes jornades europees centrades en analitzar les relacions de Catalunya amb Europa. A més aquesta setmana el President de la Generalitat , Artur Mas, s'ha entrevistat a Brussel·les amb el President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

En unes setmanes, el govern vol reorientar les anomenades "ambaixades catalanes" per tal que serveixin de punts de contacte per aconseguir inversions per a Catalunya. Per parlar-ne hem convidat dos experts europeistes, organitzadors de les jornades europees del Parlament: la periodista Carme Colominas i l'economista i politòleg Xavier Ferrer. I al programa,  tots dos han coincidit que en aquests moments s'ha d'incrementar la política catalana a Europa.

Meritxell Borràs de CiU i Sergi de lo Ríos d'ERC van coincidir en la necessitat que Catalunya tingui com abans millor un concert econòmic per millorar les finances catalanes . Discrepen que Catalunya tingui un Estat propi.

CiU creu que "ara no toca"i ERC creu que ara és el moment degut al dèficit que genera Catalunya.

El president Artur Mas ha insistido en la pésima situación financiera de la Generalitat y ha explicado que su Gobierno tendrá que refinanciar este año una deuda de entre 4 mil y 5 mil millones de euros. La autorización se ha aprobado con los votos de CiU, PSC, Esquerra, pero también del PP catalán que se ha desmarcado de sus compañeros de partido y ha defendido la gestión de Mas en Madrid.

El programa ha parlat aquesta setmana del pla antidèficit que prepara la Generalitat. A més de la polèmica eliminació del límit de velocitat de 80km/h per flexibilitzar els límits en funció de la capacitat viària de cada carretera.

 

Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular de Catalunya; i Joan Boada, diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa han exposat les seves opinions.

Hem rebut la primera presidenta del Parlament de Catalunya, exconsellera i gran coneixedora de la política del país, Núria de Gispert, que amb l'inici de la IX legislatura estrena el càrrec.

De Gispert ens ha explicat al programa els punts que inclourà al pla d'austeritat del Parlament i que serà a punt a finals de mes: reducció de despesa en cotxes oficials i viatges, sobretot. A més, Núria de Gispert ens ha explicat que està convençuda que aquesta legislatura, la cambra tindrà prou consens com per aprovar una llei electoral

Dos dies després de la constitució del Parlament de Catalunya que ha sortit de les eleccions del 28-N, els 135 escons seran ocupats per els diputats de les set formacions polítiques. CIU, PSC, PP, IC, ERC, Ciutadans i Solidaritat. Es fa l'elecció de la Presidenta del Parlament -que serà la diputada Núria de Gispert i dels membre de la mesa. L'acte el presideix la 'mesa d'edat', amb el diputat més gran, Francesc Bragulat, de CIU i que té 67anys, i els diputats més joves: José Antonio Coto, del PP (24 anys) i Roger Montanyola, de CIU (24 anys). Per tractar-ne hem convidat al programa Francesc Bragulat, de CiU i José Antonio Coto, del PP. També parlarem de com pot anar la sessió d'investidura de la setmana vinent de la qual sortirà proclamat president de la Generalitat Artur Mas

Es la democristiana Núria de Gispert, exconsejera en los gobiernos de Jordi Pujol. Ha contado con los votos de su grupo, Convergencia i Unió, más quince de PSC, PP y Ciutadans.

El Parlament ha elegido hoy a Núria de Gispert como la primera presidenta de la cámara catalana, con el pleno aval de su grupo (CiU), de Ciutadans y el apoyo parcial de PSC y PPC, que han facilitado el nombramiento en un gesto de normalidad institucional y para asegurarse su representación en la Mesa. En el arranque de la novena legislatura catalana, la ex consellera, emocionada durante la votación, ha sido elegida en primera vuelta con el apoyo de 77 diputados -para la mayoría absoluta se necesitan al menos 68-, de los cuales 62 votos son de la federación de CiU, 3 de C'S y los otros 12, a partes iguales, han sido cedidos por PSC y PPC (16/12/2010)

El programa 'Aquí parlem' ens explica en la seva tornada a les pantalles quina és la nova composició de la cambra catalana, els càrrecs, la composició de la mesa, el perfil del nou president... Per analitzar el repartiment d'escons i la nova distribució de forces poítiques, hem convidat a l'espai Pau Canaleta, consultor polític, expert en campanyes; i Francesc Pau, lletrat del Parlament i profesor de Ciències Polítiques de la UPF