El ministerio de Grande-Marlaska rechaza la vinculación con NSO Group, empresa israelí encargada de desarrollar el programa Pegasus, que permite espiar los datos de los teléfonos móviles a través de un fallo seguridad de Whatsapp. Añaden que la actuación de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado se enmarca siempre en un escrupuloso respeto a la legalidad. Informa Laura Alonso.
El Gobierno no conoce el hackeo del móvil del president del Parlament, según ha apuntado la portavoz del Ejecutivo. María Jesús Montero ha indicado que "ninguna escucha puede hacerse sin orden judicial" y anima a Torrent a recurrir a los tribunales.
Catalunya espera que el Ministeri de Sanitat autoritzi avui el pas de Barcelona i Lleida a la fase 3 de la desescalada. El govern vol regular llavors l'entrada a la nova normalitat sense esperar al 21 de juny.
En plana de tribunals, el Constitucional rebutja deixar en llibertat els polítics independentistes mentre resol els seus recursos d'empara. I al Parlament s'ha aprovat una proposta de Ciutadans que demana a l'expresident Jordi Pujol retornar gairebé 900.000 euros que hauria defraudat a Hisenda pels diners dipositats a Andorra.
Els parlem de les proves pilot del nou corredor 5G del Mediterrani entre Figueres i Perpinyà i de la Zona de Baixes Emissions que té previst reactivar-se després d'haver quedat aturada per la pandèmia.
En plana esportiva victòria del Barça i empat de l'Espanyol en els seus respectius partits de primera divisió. En bàsquet el Barça i el Joventut de Badalona obren avui la fase final de la lliga ACB.
El presidente del Parlament de Cataluña, Roger Torrent, ha reconocido en ‘Las mañanas de RNE' que, aunque van a negociar “hasta el último minuto”, todo apunta a que Esquerra Republicana votará en contra de la prórroga del estado de alarma. “Me parece que el PSOE no tiene muchas ganas de negociar porque no ha hecho caso a la mayoría que llevo a Sánchez a La Moncloa sino que ha optado por pactar con la derecha de Ciudadanos”, ha dicho Torrent, que cree que habrá que esperar para ver si esa decisión del Gobierno es estratégica o coyuntural.
Torrent ha vuelto a pedir al Ejecutivo que ponga fecha a la mesa del diálogo sobre Cataluña y ha recordado que ERC supedita la legislatura a lo que ocurra en esa mesa. En este sentido, ha dicho que espera que el retraso en su puesta en marcha no se deba “a una cuestión de cálculo político y partidista” relacionado con el acuerdo con Ciudadanos. “Me parecería un error de calado político”, ha afirmado el presidente del Parlament.
El Parlament aprueba unos presupuestos catalanes "que deberán adaptarse" por la crisis del coronavirus
El Parlamento de Cataluña ha aprobado este viernes los primeros presupuestos de la Generalitat desde 2017, gracias al aval de JxCat, ERC y Catalunya en Comú Podem, si bien las cuentas nacen desfasadas por la crisis del coronavirus, por lo que ahora habrá que realizar ajustes para adaptarlas a la situación.
- Son los primeros presupuestos catalanes desde 2017
- Coronavirus: última hora en directo | Así evoluciona la curva del coronavirus en España
- ¿Qué es el coronavirus? | Mapa mundial | Mapa de España
El Parlament catalán aprueba una proposición de ley para reducir el desperdicio de alimentos. Será una ley pionera en la Unión Europea. Obligará a bares y restaurantes a ofrecer envases biodegradables si los clientes no se han terminado la comida. El texto impulsado por el PSC también contemplará un régimen sancionador de hasta 100.000 euros para aquellas grandes empresas que desperdicien alimentos, y obliga a los supermercados a dar salida a aquellos productos con una fecha de caducidad cercana.
El presidente catalán, Quim Torra, ha remarcado las diferencias que existen entre su formación, JxCat, y la de la otra parte del Govern, ERC, al reprochar al presidente del Parlament, Roger Torrent, que no haya actuado este miércoles en una sesión bronca después de que el portavoz de Ciudadanos, Carlos Carrizosa, le haya llamado "okupa".
Roda de premsa des de la sala de Mapes del Palau de la Generalitat sobre la jornada de les eleccions al Parlament de Catalunya.
el periodista de RTVE Joan Armengol presenta als components de la mesa: Josep Maria Bricall, conseller de Governació, Ramon Folch, secretari per a les eleccions al Parlament i Xavier Fabrés, cap del gabinet del conseller de Governació. Bricall llegeix dades provisionals. Valora les eleccions. Contesta en català i castellà. Finalment, diu "anem a dormir" i dona per acabada la roda de premsa. Armengol fa lectura dels resultats. Notícia del 21/03/1980
- Cuestiona la "imparcialidad" de los miembros de la Junta Electoral Central
- Alega una vulneración del derecho a tener un juez imparcial
Primer debat parlamentari amb la intervenció de Josep Benet, del Grup Mixt. Dedica les seves primeres paraules a la memòria de totes les persones que que van lluitar en defensa de l'Autonomia de Catalunya de Catalunya durant i després de la guerra.
Jordi Pujol fa el seu primer discurs com a candidat a la Generalitat
Previ del redactor Toni Rodríguez desde l'hemicicle.
Heribert Barrera presideix la sessió. Intervenció de Jordi Pujol /CiU). A la tarda, al torn de rèpliques parlen Josep Benet (Grup Mixt); Francisco Hidalgo (PSA); Francesc Vicens (ERC); Anton Cañellas (CC-UCD); Antoi Guitiérrez Díaz (PSUC); Joan Raventós ( PSC ) i Macià Alavedra (CIU).
Votacio a mà alçada. Heribert Barrera fa lectura dels resultats: 75 vots a favor i 59 en contra i proclama Jordi Pujol com a nou president de la Generalitat de Catalunya. Aplaudiments i felicitacions
Toni Rodríguez infoma des de l’hemicicle. Arribada de Josep Tarradellas, president de la Generalitat en funcions, amb Carles Sentís, Antonio Gutiérrez Díaz, Joan Raventós, Jordi Pujol.
Tarradellas diu "Senyores, senyors diputats de Catalunya, la primera sessió del Parlament de Catalunya queda oberta". Ramon Folch, Oficial major provisional de la cambra, fa lectura del Decret de convocatòria de constitució del Parlament de Catalunya.
Intervé Tarradellas: “Avui és un dia de joia, casi el coronament d’un pensament i una acció que ha triomfat sense necessitat de lluites inutils ni de violències fratricides. Catalunya ha demostrat, una vegada més, que per damunt de les naturals diferències que existeixen en la nostra vida ciutadana, és més conscient que mai de la seva responsabilitat i dels seus anhels. Una cosa i l'altre li han permés de realitzar una política clara, serena i que sense discriminacions de cap mena ha estat representada la cohesió del consell executiu de la Generalitat, que i tinc l'honor de presidir, i que avui queda plasmada en aquesta primera sessió del nostre Parlament. Saludo doncs, les senyores i senyors diputats amb estima i emoció desitjan-los una bona comesa en el seu treball, en les seves futures responsabilitats. La restauració de la Generalitat de Catalunya al mes d'octubre de 1977, després de tantes lluites i sacrificis per obtenir-ho, és una de les més grans victòries del nostre poble". "La meva estima a les autoritats civils i militars de l'estat i d’una manera principal al capità general de Catalunya senyor Antonio Pascual per haver acceptat la nostra invitació, que la seva presència al nostre Parlament és la constatació d’un anhel que tots compartim i que és el treballar per una Catalunya amarada d'un desig de pau i benestar d’una Espanya democràtica i prospera per major glòria de tots els seus pobles. Admiren el patriòtic i lleial sentit de responsabilitat de sa majestat el rei en els moments greus i inoblidables del mes de juny de 1977 quan la seva clarividència va fer possible que sense violència ni tan sols destorbs fou recuperada la Generalitat de Catalunya i tot lo que ella representava. No puc oblidar, no vull oblidar de cap de les maneres al president del govern senyor Adolfo Suárez que amb lucidesa, coratge i amb visió d’home de govern va fer també possible la restauració de la Generalitat donant-li un contigut a través de les comissions mixtes i els diferents acords"."A tots, el meu emocionat agraïment per la vostra confiança que tots m’heu donat. Visca Catalunya!” Aplaudiments i Tarradellas passa la paraula a Ramon Folch
Ramon Folch, Oficial major provisional de la cambra, fa lectura de la normativa per a escolir el president del Parlament i els vicepresidents. El president d'edat, Josep Maria Poblet, llegeix els resultats: Heribert Barera, 108 vots; Pere Ardiaca, 24 vots i dos en blanc. Comença el procés per votar els vicepresidents. Els uxiers reparteixen les paperetes
- Lo consideran una medida cautelar que responde a finalidades "constitucionalmente legítimas"
- Los magistrados rechazan que se haya producido la vulneración de derechos fundamentales durante el proceso
- El plan de salidas previsto permite a Forcadell abandonar la prisión un total de tres días entre semana
- Dolors Bassa se ha convertido en la primera exconsellera del Govern que sale de prisión por el artículo 100.2
El exconseller de la Generalitat Santi Vila ha asegurado en el programa 24 horas de RNE que es "un catalanista convencido" y que "como mínimo desde 2010", "los problemas no se han resuelto ni ha habido propuestas". Vila ha explicado que "decir que España es como Turquía, es insultante" aunque "el conflicto existe y es evidente que el consenso contitucional se ha roto en Cataluña". "Es falso que España sea una pseudodemocracia", ha insistido.
Vila ha lamentado que los moderados estén "a la intemperie", ha defendido que son "los más perjudicados" tras la legislatura de Rajoy y ha indicado que "ahora están en un nuevo ciclo". "La España liberal existe y no es una fatalidad", ha recalcado.
Sobre el juicio del procés, el exconseller ha dicho que defendió que lo que se estaba haciendo "era tensar la cuerda, no una sedición" y ha apuntado que "hay muchos indicios" para pensar "que aquello era un pulso político". "Si hubiese habido valentía para resisitir los insultos, esa la retórica que nos atacaba, otro gallo hubiera cantado", ha sentenciado.
Santi Vila ha añadido que "todo" lo que hizo "fue por orden del president de la Generalitat" y que "a todos" les faltó "valentía".
- Una diputada ha calificado de "grave defecto" que hablen en castellano a personas que no "parecen" catalanas
- Cs, PSC y PP han criticado sus palabras por "racistas" mientras la Generalitat ha respaldado una medida que ya existe
Las palabras de una diputada de JxCat para defender un plan de la Generalitat llamado 'No cambies de lengua' han desatado la indignación de Ciudadanos, PSC y PP. "Será difícil que el catalán crezca si siempre hablamos en castellano con quien por su aspecto no parece catalán", ha afirmado Anna Erre.
La alcadesa de Vic y diputada de Junts per Catalunya, Anna Erra, ha hecho unas polémicas declaraciones durante la sesión de control al Govern en el Parlament de Cataluña. Erra ha pedido a los "catalanes autóctonos" que no hablen en castellano a gente que "por su acento o su aspecto físico no parece catalana". Sus palabras han provocado malestar en las filas del PSC, Ciudadanos y Partido Popular que han tildado las declaraciones de racistas y xenofobas.