Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Nova jornada de vaga a l'ensenyament. Els mestres exigeixen que es reverteixin les retallades del 2010 i demanen el cessament del conseller d'educació, Josep González Cambray. D’altra banda, l’ensenyament del català i del castellà a les aules ha tornat al Parlament. La modificació de la llei de política lingüística haurà d'esperar fins a finals d'abril.

Ara sí, la Copa Amèrica de Vela es farà oficialment a Barcelona el 2024. Això ha generat opinions discordants. Quan als Jocs Olímpics d'Hivern, Aragó es planta i assegura que no firmarà l'acord de la candidatura. Per això, la Generalitat ha carregat contra el president d'Aragó, Javier Lambán. El consell de ministres ha aprovat el pla de xoc per atenuar econòmicament els efectes de la guerra. Algunes mesures han estat criticades.

  • Es tracta de dues unitats que compten amb un braç mòbil i una autobomba que es fa servir per extingir incendis
  • L’entrega es farà els pròxims dies juntament amb altres materials necessaris com armilles o mascaretes
  • Hi ha la possibilitat que arribi també “personal tècnic” que formi els bombers de Varsòvia per formar els bombers d’Ucraïna

La salut mental en noies adolescents empitjora segons l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L'estudi destaca que 4 de cada 10 noies manifesten malestar emocional. Els resultats també indiquen que un 16% de les enquestades declara sentir-se sovint sola. Aquest sentiment de solitud gairebé duplica el dels nois i és superior en barris desfavorits.

Quart dia de vaga del sector de l'educació per demanar més recursos que ha començat amb talls a diversos punts de Barcelona. Al migdia, la manifestació ha començat als Jardinets de Gràcia i s'ha dirigit al departament d'Educació.

El Consell de Ministres aprova el paquet de mesures per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi a Ucraïna. Els ajuts que entraran en vigor divendres i es mantindran 3 mesos. Un termini que algunes de les parts beneficiades, com els llogaters, veuen insuficient.

L'Aragó trenca l'acord tècnic pels Jocs Olímpics d'Hivern pel 2030 amb Catalunya. Considera que el repartiment de les modalitats és injust i desequilibrat. Divendres no assistirà a la reunió amb el COE a Madrid. 

Augmenta el malestar amb el propi cos entre els adolescents de Barcelona. Així ho detecta l'enquesta sobre factors de risc entre els adolescents fins als 19 anys. 

Nova manifestació del sector educatiu en la quarta jornada de vaga d'aquest mes. La negociació amb la Conselleria està encallada. La jornada ha començat amb nombrosos talls de trànsit a Barcelona. Els piquets han envaït la Meridiana, la ronda del litoral, la de dalt i la Gran Via, provocant importants problemes de circulació. El Consell de Ministres aprova el paquet de mesures per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi a Ucraïna. Ajuts que entraran en vigor divendres i es mantindran tres mesos. Un termini que algunes de les parts beneficiades, com els llogaters, veuen insuficient. L'Aragó trenca l'acord tècnic pels Jocs Olímpics d'hivern pel 2030 amb Catalunya. Considera que el repartiment de les modalitats és injust i desequilibrat. Divendres no assistirà a la reunió amb el comitè olímpic espanyol a Madrid. Una cita a la qual el Govern sí que hi anirà. Les jugadores del Barça s'han entrenat aquest matí al Camp Nou, L’escenari que demà volen veure ple per la tornada dels quarts de final de la Lliga de Campiones davant del Reial Madrid. Alèxia Putellas diu que el partit serà l'inici d'una nova era i que esperen viure una tarda històrica.

La Confederació Espanyola d'Estacions de Servei (CEEES) adverteix que les petites i mitjanes empreses no tenen capacitat financera per avançar les mesures que ha anunciat el Govern. Entre aquestes, la rebaixa de 20 cèntims al litre de gasoil, una mesura que arriba quan els preus del carburant han pujat entre un 22 % i un 33 % des de principi d'any. En canvi, la patronal PIMEC ha donat suport al pla que s'aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres i que entrarà en vigor el pròxim divendres.

La patronal veu amb bons ulls les mesures anunciades pel Govern central, però demana celeritat i preus justos en els costos de l'energia. Pel que fa a la prohibició dels acomiadaments, considera que obligar a fer un ERTO no resol el problema d'arrel.

Els sindicats, en canvi, consideren que els ERTO ajuden a pal·liar només problemes puntuals de les empreses. I recorden també que les cotitzacions dels ERTO són més beneficioses pels treballadors que l'atur.

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social i l'Aliança contra la Pobresa Energètica han reclamat a la Generalitat que creï el fons d'atenció solidària per fer front als impagaments en les factures de la llum de les famílies vulnerables generats a partir del 2021, a què es va comprometre en el conveni signat amb Endesa. Segons han explicat, aquest conveni signat just fa un any, no s'ha posat en marxa. 

"És una urgència enorme: tenim els efectes de la pandèmia i de l'escalada de preus de la llum", ha advertit Maria Campuzano, de l'APE. Entitats socials consideren que va ser un "molt bon acord" però que s'ha de "desplegar al cent per cent" i ampliar-lo a les altres companyies.

Carme Alcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres demana que la limitació de la pujada dels preus vagi un pas més enllà del 2% acordada pel Govern fins al 30 de juny. Volen que sigui permanent. "Un pis no es veu afectat per l'augment dels preus de l'energia, i, per tant, es tracta només d'una excusa perquè els arrendadors puguin extreure encara més rendes dels llogaters.", adverteix AlCarazo.

Mentrestant, els propietaris se senten discriminats. Asseguren que acumulen ja moltes restriccions en els últims mesos. El president de l'Associació de Propietaris de Finques Urbanes de Catalunya, Sergi Llagostera, adverteix que "Es tracta d'una mesura clarament discriminatòria i injusta pels propietaris. No té en compte que el propietari també rep els efectes de la inflació. Si a sobre li carreguem les conseqüències l'estem encara perjudicant molt més."

Els contractes es poden revisar un cop l'any per apujar el preu. Un augment que està vinculat a la pujada de l'IPC. Per això el govern ha limitat, fins al 30 de juny, aquesta pujada a un 2%. Una medalla que es pengen els socis de coalició de Sánchez. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra celebra que “tenim un mercat de llogar anormalment inflació i era fonamental posar fre a aquesta pujada i protegir a la gent. No es poden permetre pagar l’any vinent 60 euros més al mes per la inflació”. Tots els arrendataris se'n podran beneficiar a partir de divendres, quan està previst que el pla de xoc entri en vigor.

Antoni Cañete destaca que s'estan "ofegant" i es troben en una situació de "tempesta perfecta". El president de PIMEC lamenta el moment d'ofec de pimes i autònoms: considera que necessiten una zodiac per aixecar la persiana. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa les mesures contra els preus de l'energia, però demana celeritat i "preus justos": "Estem pagant un sobrecost que no té cap sentit". Tot i això, diu que arriben tard: el 48% de les pimes de Catalunya que van rebre l'ICO no estan en condicions de tornar-lo. Destaca que més de 75.000 autònoms no van ingressar més de 5.000 euros l'any 2021. Defensa que la prohibició dels acomiadaments objectius és "pa per avui i fam per a demà". I celebra l'acord entre els diferents governs per la Copa Amèrica i els JJOO d'hivern: "Quan sumem, multipliquem", ha dit.

Pedro Sánchez ha anunciat un pla de xoc social de 16.000 milions d'euros. El COE ha fet oficial l'acord tècnic entre Catalunya i l'Aragó per presentar la candidatura dels JJOO. Parlem amb la síndica d'Aran. La imatge del dia! El presentador Chris Rock rep una bufetada de Will Smith després de fer una broma sobre el cabell de la dona, que pateix alopècia.