Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La primaveral arribada de turistes a Barcelona està augurant una Setmana Santa com les d'abans. Les agències de viatges esperen que aquest període vacacional sigui "clarament l'inici de la remuntada" del sector perquè preveuen aconseguir un 70% de la facturació del nivell prepandèmia. De fet, les reserves es veuran incrementades entre un 40% i 50% en comparació al 2021, segons una enquesta de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades.

Mercabarna fa un pas més en la lluita contra el malbaratament alimentari que va començar fa 20 anys. Aquest dijous estrena de la mà de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, un centre pioner que permetrà un aprofitament més eficaç de fruites i verdures no comercialitzables anomenat Foodback. L’objectiu és passar de les 1.500 tones d’aliments que es recuperen actualment a les 4.000 en cinc anys.

Oriol Mitjà avança que en els pròxims 12 mesos arribarà una nova variant del coronavirus. L'infectòleg i epidemiòleg destaca que una nova variant de la Covid-19 escaparà molt millor de les vacunes i que la malaltia no s'ha acabat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, critica l'eliminació de les quarantenes dels contagiats per coronavirus: "No hem de començar a normalitzar. El virus no ha marxat". Assegura que la crisi de la pandèmia està directament relacionada amb el canvi climàtic, demanant que s'avanci en posar fre al salt entre espècies. Veu possible la creació d'una farmacèutica pública, considerant que "les estructures públiques han de finançar tot aquest buit que estan deixant les privades".

En l'àmbit personal, reconeix que ha estat arrogant i vanitós en algunes ocasions: "Són ferides de la vida moderna, i jo també hi he caigut". Explica que es troba "tancant una etapa" i que es troba "sense nord", per la qual cosa ha escrit El món que ens espera. I reconeix que no sap cap a on es dirigeix amb la seva vida: "Quan tenia 20 anys, volia canviar el món. De cop i volta, sento una frustració".

L'IPC es dispara i se situa en el 9,8 %. Per pal·liar els efectes de la guerra, el Govern ha ideat un pla de xoc de mesures. El govern Ucraïnès ha confirmat la retirada parcial d'unitats russes a Kíiv i Rússia diu que Ucraïna accepta les seves condicions. Estan donant fruit les negociacions? En directe: La presentació de la biografia del president Tarradellas de Joan Esculies. Ha aplegat als presidents Montilla, Mas i Pujol a la Casa del Llibre de Barcelona

La guerra d'Ucraïna dispara la inflació fins al 9,8%, el nivell més alt en 37 anys. Els preus del consum enllacen ja 13 mesos a l'alça, amb l'excepció del gener de l'any passat. Més d'un 70% de l'encariment en aquest darrer mes es deu al preu del petroli i de la llum.

La successora de Nissan, l'empresa catalana QEV Technologies, presenta la nova flota de vehicles elèctrics professionals. El projecte del 'hub' d'electromovilitat preveu produir 100.000 vehicles anualment i això permetria rellançar la Zona Franca de Barcelona.

La candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern ha viscut un nou episodi. Després de la plantada d'ahir, el president de l'Aragó assegura que la setmana que vé presentarà al COE un nou repartiment de les disciplines més ajustat, al seu entendre, a criteris tècnics.

L'any 2021 van augmentar un 26% les denúncies per delictes d'odi i discriminació, que estan tipificades al codi penal. Crida l'atenció que una de cada 10 víctimes és menor i el 19% dels agressors també ho són.

Feia 37 anys que els preus no pujaven tant. L'IPC es dispara i se situa en el 9,8 %. Les causes d'aquesta pujada desorbitada? L'increment dels preus del combustible i l'electricitat per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. També pels problemes en els subministraments, que encareixen els productes del dia a dia. Insults com aquest són delictes d'odi. I encara són molt freqüents entre els joves. Una de cada 10 víctimes i el 19% dels agressors són menors. Per conscienciar de la seva gravetat, els Mossos formen a les escoles i als instituts alumnes perquè actuïn davant d'aquestes situacions.

Els experts esperen que l’escalada dels preus estigui a punt de tocar sostre. El professor d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, Xavier Brun, recorda que fa tot just un any el consum era molt més baix a causa de les restriccions de la pandèmia. Per tant, per comparació la recuperació econòmica per si sola ja hauria fet enfilar l’IPC, però l’efecte estadístic s’ha multiplicat pels efectes de la crisi d’Ucraïna.

En principi els preus no haurien de disparar-se molt més per un efecte purament estadístic, tot i que avisen que hi haurà productes que es mantindran a l'alça com els productes derivats dels cereals i tots els que provenen de la terra. En canvi, tots els productes que s’han encarit pels efectes de la pujada del petroli i el transport, podrien normalitzar-se una vegada, a partir de divendres, es comenci a aplicar la rebaixa de 20 cèntims per cada litre de carburant. El consumidor ho veurà reflectit al tiquet, on sortirà el preu que marca la benzinera i el final amb el descompte aplicat.

Pedro Sánchez admet que la dada de la inflació és dolenta. La solució per revertir-la, diu, és el pla de xoc aprovat pel Consell de Ministres. Per això, la paraula més repetida avui en el seu discurs al Congrés ha estat “unitat” Una petició que el president del govern ha fet a totes les forces de la cambra per estabilitzar l'economia.

Igual de preocupat per la inflació s'ha mostrat Pere Aragonès, que assegura que cal prendre mesures per revertir-la i que cal fer-ho ràpid. Aragonès no ha volgut avançar res sobre la bateria de mesures que ha d'aprovar la generalitat dimarts vinent.

El 'hub' liderat per QEV Technlogies i BTech aspira a reindustrialitzar la planta de Nissan a la Zona Franca. Les dues empreses catalanes tenen com a objectiu construir 100.000 vehicles elèctrics anuals durant cinc anys, segons ha anunciat el director general de QEV, Joan Orús. Ambdues companyies veuen aquest projecte com una "oportunitat de recuperació econòmica del país" amb el rellançament de la marca Ebro i la creació d'una nova, Zeroid. 

En aquest sentit, esperen absorbir el 100% de la plantilla que Nissan havia deixat sense feina, unes 1.600 persones. La previsió és començar la fabricació de les cinc furgonetes el 2023, un cop es tanqui el procés de reindustrialització de Nissan. Tot plegat suposarà una inversió de 800 milions d'euros i el 'hub' espera captar uns 150 milions de les administracions.

  • QEV Technologies aspira a reindustrialitzar l'antiga fàbrica de Nissan i crearà cinc models nous de vehicles elèctrics
  • El projecte donarà feina a 1.600 persones que Nissan havia deixat sense feina el 2020
  • L'empresa catalana demana "rapidesa" i "agilitat" als governs per tancar el procés i començar a fabricar el 2023

Marta Vilalta critica les "males interpretacions" de l'acord per la Llei de política lingüística. La secretaria general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana reconeix que no van explicar prou bé el pacte. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, demana "que es deixin de dir mentides o malinterpretar" modificacions legislatives. "Si una llengua s'ha de reforçar a Catalunya és el català, i no tant el castellà", ha insistit. La portaveu del partit republicà assenyala que les discrepàncies han estat internes a Junts, i no entre els partits del Govern. I explica que, si un director d'un centre considera que cal reforçar el castellà, "hauria d'estar motivat" per a ser acceptat per Educació.

D'altra banda, descarta un pacte d'ERC amb el PSC i els Comuns, i acusa Junts de "fer sortir l'espantall del tripartit". Confirma converses sobre la taula de diàleg, però assegura que no té informació sobre una possible nova reunió. "Estem descontents. No s'hi valen excuses", critica sobre la manca de reunions. Per això, diu que es replantejarà el suport al govern de l'Estat, si l'executiu no manté la via de la negociació. Diu que "segurament s'haurà d'aplicar el Reglament del Parlament" a Laura Borràs, si se li obre judici oral. I defensa que Gabriel Rufián "seria un gran candidat a l'alcaldia de Santa Coloma".