Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Joan Subirats creu que l'educació està "en una tempesta perfecta" perquè s'hi sumen "molts elements", també en la universitària: "Hauríem de canviar la manera de fer les coses a les classes". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que en els Estats es fa "més política que polítiques" i a Europa "més polítiques que política", i explica ha trobat a faltar una lògica més estratègica en política: "El llarg termini és molt curt". L'exministre d'Universitats explica per què no ha repetit i quina ha estat la seva relació amb Pedro Sánchez. Adverteix a Podemos que cal "certa habilitat" per mantenir una "posició diferenciada" i alhora no posar en perill l'estabilitat del Govern, alhora que destaca la capacitat d'articulació de Sumar. Creu que els resultats electorals dels comuns a Barcelona no van ser un desastre: "Veig Colau amb moltes ganes de seguir activa. Li veig un futur esplèndid". I considera que estem "paralitzats" perquè estem "paint els efectes de la crisi del 17", mentre l'amnistia afavoreix que es pugui treballar.

Alguns alcaldes del Maresme aposten per l'expulsió dels immigrants delinqüents reincidents o unes mesures més estrictes per garantir-ne la seguretat.

Entrevistem a Marc Buch, alcalde de Calella, que remarca que els migrants "han de venir a integrar-se i a treballar".

Avui l'educació a Catalunya està en el punt de mira informatiu. Per una banda, ha arribat a Barcelona una delegació del Parlament Europeu per avaluar el model d'immersió lingüística a proposta de l'Assemblea per una escola bilingüe que vol demostrar els efectes perjudicials del model. També la consellera Anna Simó ha comparegut al parlament i ha dit que dotaran de més recursos els centres d'alta complexitat i que cal millorar la formació docent.

El consistori ha habilitat 109 espais, repartits per tota la ciutat, on els gossos poden passejar sense corretja, durant unes franges horàries específiques. Fora d'aquestes, queda prohibit portar el gos sense lligar i la sanció comportarà des de 100 a 2.400 euros, segons la infracció i si és un cas de gos perillós o no.

La posada en marxa d'aquest centenar d'espais s'ha fet en el marc del Pla Endreça i té per objectiu millorar la convivència i ordenar els diferents usos dels carrers, places i parcs i jardins de la ciutat.

Tres carreteres deBarcelona, la BP-1417, coneguda com La Rabassada, laB-502 entre Vilassar de Mar i Argentona i la BV-5001, entre Martorelles i Vilanova del Vallès, són les que registren major risc de sofriraccidents greus o mortals a Catalunya. Encapçalen així la llista de les 10 més perilloses de la comunitat, segons l'estudi d'avaluació de carreteres EuroRAP, on participa el RACC.

L'estudi també reflecteix que les motos estan involucrades en el 44% dels accidents greus amb ferits o morts, encara que tan sols representen el 2,3% de tota la mobilitat global en carretera en el període 2020-2022.

Una delegació d'eurodiputats es reuneix amb els impulsors de la Comissió que vol analitzar el model d'immersió lingüística a l'escola catalana.

L'atenció pediàtrica es concentrarà en 79 centres d'atenció primària a partir del juny.

Al darrere de gairebé la meitat dels accidents de trànsit amb morts i ferits greus hi ha implicats motoristes.

Entra en vigor a Barcelona la normativa que preveu sancions pels propietaris de gossos que els portin deslligats.

El Nàpols serà el rival del Barça als vuitens de final de la Champions.

PSC, Esquerra Junts i Comuns acusen el PP de partidisme i defensen la immersió. Esquerra insisteix que la visita és un intent dels partits de dreta de boicotejar la llengua i els socialistes la rebutgen perquè no han acceptat anar a centres sense conflictes. Mentrestant, els populars defensen la missió. La visita coincideix amb la cimera de partits convocada demà pel govern per fer front als mals resultats PISA.

Els partits que defensen la immersió allarguen la mà al govern, però demanen un gir.

Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon a partir del juny. És una de les novetats del nou model d'atenció pediàtrica que també concentrarà els equips de professionals per agilitar els desplaçaments a un màxim de 30 minuts dels infants.

Fa 86 anys que aquest popular celler serveix àpats al cor del barri de Gràcia. Ara podria tenir les hores comptades. I no per falta de relleu, sinó perquè l'Ajuntament l'obliga a insonoritzar-la. La propietat assegura que fer-ho és destrossar-la.

Els pèssims resultats de l'Informe PISA arriben al Parlament. En una compareixença de la consellera Simó en què ha tornat a defensar el model educatiu. Ho ha fet en la Comissió d'Educació que inicialment estava prevista per valorar els resultats de les competències bàsiques del curs passat.

Anna Simó ha promès "canvis estructurals" i demana als partits que la cimera de partits d'aquest dimarts no sigui l'enessima reunió sense resultats.

La consellera d'Educació ho ha fet en la Comissió d'Educació que inicialment estava prevista per valorar els resultats de les competències bàsiques del curs passat.

Ja han arribat a Barcelona la dotzena d'eurodiputats, entre ells sis espanyols, que analitzaran el model d'immersió lingüística a l'escola catalana, a petició, entre d'altres de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe.

A partir del juny el telèfon 061 Salut Respon incorporarà pediatres experts en atenció primària.

El Govern presenta un pla per formar els professionals i millorar l'atenció física i psicològica de les pacients amb més espais per atendre els parts en un entorn no medicalitzat, reduir les cessaries i acabar amb els tractaments no consensuats amb les pacients.

Al darrere de gairebé la meitat dels accidents de trànsit amb morts i ferits greus que s'han produït en els últims tres anys, hi ha implicats motoristes.

Els gossos han d'anar obligatòriament lligats al carrer a Barcelona.

Javi López assenyala "objectius purament partidistes" en la comissió de peticions de l'Eurocambra arran de la visita d'eurodiputats per analitzar la immersió lingüística a Catalunya: considera que presenta un "programa de part" per "explotar" la presidenta Dolors Montserrat. L'eurodiputat del PSC apunta que els països que han posat més problemes a l'oficialitat del català a la UE han conformat governs de dreta i extrema dreta: "Té a veure amb les antenes del PP a Brussel·les". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, adverteix del "risc" en les eleccions europees: "És possible que veiem reproducció d'una lògica de cohabitació entre conservadors i extrema dreta, per una lògica freda i pura del poder del PP". No creu que Europa pugui acabar tombant la llei d'amnistia i defensa "la mesura de gràcia més generosa de totes" per "passar pàgina" a una "pàgina negra". Reivindica la presidència europea de Pedro Sánchez i creu que "s'ha erigit en el gran líder de l'esquerra europea". I creu que Irene Montero va ser una bona ministra, però li va faltar "mà esquerra".

L'embassament de Sau és un dels més grans de Catalunya, amb una capacitat de 165 hectòmetres cúbics. Ara, però, l'aigua acumulada amb prou feines assoleix l'11% del seu nivell òptim. Fa un any disposava de gairebé el doble d'aigua però la manca de pluges ha passat factura. Malauradament, no és l'únic pantà de les conques internes que arrossega un dèficit hídric important. La mitjana d'aquests embassaments no passa del 22% del volum màxim.

Davant la situació persistent de manca d'aigua, els experts insisteixen en la necessitat d'una planificació estructural que vagi més enllà de mesures quirúrgiques i puntuals. Albert Llausàs, investigador de l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, intueix que l'actual sequera és només un aperitiu del que podem patir en properes dècades. De fet, assegura que ens haurem d'acostumar a sequeres més intenses i que s'allarguin en el temps.

Aquest dilluns 18 de desembre entra en vigor el règim que sanciona els propietaris de gossos els que portin el gos deslligat fora de les zones d'ús compartit habilitades específicament per als animals. El consistori ha definit 109 espais on els gossos poden passejar sense corretja, durant unes franges horàries determinades, i que estan repartits per tota la ciutat. Fora d'aquestes, queda prohibit portar el gos sense lligar. La sanció per portar l'animal deslligat serà de 100 euros i, en cas que aquest sigui perillós, de 300.

Centres comercials plens a vessar quan falta una setmana per Nadal. Són dies de moltes despeses, i els àpats i els regals s'enduen bona part del pressupost.

A pocs dies pel sorteig extraordinari de Nadal de la loteria, algunes administracions registren cues. Es calcula que de mitjana s'inverteixen 71 euros per persona a la recerca d'un cop de sort.

La manca de pluges manté ensituació crítica la majoria d'embassaments de les conques internes. Ara les reserves estan al 17% i quan baixin al 16% s'activarà l'escenari d'emergència.

La pel·lícula '20.000 especies de abejas', participada per RTVE, s'endú el Premi Forqué a millor llargmetratge. 'La Mesías' arrassa en l'apartat de sèries, mentre que els actors catalans David Verdaguer i Roger Casamajor també s'emporten guardons.

Insuficient empat del Barça al camp del València (1-1) que deixa els blaugrana molt lluny del cap de la classificació. El Girona i el Reial Madrid tenen l'oportunitat d'allunyar-se a 9 i 7 punts, respectivament.

Un dels clàssics dels dies previs al Nadal és, sens dubte, el sorteig extraordinari de la loteria. De fet, hi ha qui pensa que la cantarella típica del sorteig el dia 22 és la banda sonora que, per tradició, inaugura i ens inrodueix de ple a les festes nadalenques. A pocs dies del sorteig, administracions amb llarg recorregut veuen com es formen cues per comprar números i trucar a la porta de la sort.

Segons l'informe de Nadal de l'OCU, es gasten de mitjana 396 euros i preveu que enguany augmentin les compres en botiga física. Es calcula que es gasten de mitjana per persona 745 € en les compres nadalenques.