Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Tribunal Suprem tomba el tercer grau dels presos independentistes i revoca l'article 100.2 que els permetia sortir a treballar perquè considera que és prematur i que les seves feines no tenen res a veure amb la reinserció laboral. El mateix dia que s'ha conegut que el govern valora ajornar les eleccions del 14F si els indicadors de la pandèmia empitjoren. I, també s'ha sabut que entre 15 i 20 milions de persones estaran vacunades a Espanya al mes de juny.

El Tribunal Suprem revoca el tercer grau i el 100.2 dels presos independentistes. Els partits independentistes acusen l'alt tribunal de "venjança" i refermen la seva reivindicació d'amnistia. El govern presenta el seu projecte per a les eleccions del 14F als partits polítics i planteja que es podrien ajornar si les dades epidemiològiques empitjoren. El govern assegura que el sistema sanitari està preparat per vacunar al gener i començarà pels residents i personal de les residències de gent gran, els sanitaris i les persones de més de 80 anys. Koeman defensa Messi i toca el crostó a Tusquets.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya està preparada per començar a vacunar contra la Covid-19 a partir de gener. Vergés ha defensat que "les vacunes que arribaran a Catalunya són segures". Sobre la logística de la vacunació, la generalitat ha previst que el Banc de Sang i Teixits sigui qui rebi i emmagatzemi les dosis en quatre ultracongeladors específics per les dosis de Pfizer, que seran les primeres a arribar. Mentrestant, un 55% dels ciutadans prefereix esperar a conèixer els efectes de la vacuna abans de posar-se-la segons l'últim CIS. El ministra de Sanitat, Salvador Illa ha demanat no jugar amb la salut de tothom a l'hora de posar en qüestió l'eficàcia de les vacunes.

El Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau als 9 presos independentistes perquè considera que és una mesura prematura. També els denega l'article 100.2 del Reglament Penitenciari per la manca de connexió amb un procés de reinserció. El govern proposa que a les eleccions del 14F es pugui votar per franges horàries, per correu des de casa o que es puguin ajornar si les dades epidemiològiques empitjoren. El pilot Marc Márquez torna a passar pel quiròfan.

La decisió afecta especialment l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau a l'espera de la decisió final del Suprem, mentre que els set presos de Lledoners ja el tenien suspès cautelarment, i ara el tenen anul·lat del tot. Els magistrats també els deneguen l'aplicació de l'article 100.2 per la seva "falta de connexió amb un procés de reinserció". Els partits i associacions independentistes consideran aquesta decisió un acte de "venjança política" i reivindiquen una llei d'amnistia.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha acusat el Tribunal Suprem de posar obstacles a una solució democràtica que passi per la llibertat dels presos. En roda de premsa, Aragonès ha denunciat la "venjança política" del Suprem que "corregeix" jutges especialitzats en matèria penitenciaria. I ha insistit en una llei d'amnistia "per començar una solució política que culmini amb l'autodeterminació".

El Pirineu es prepara per a un pont de la Puríssima atípic marcat per la frenada en la desescalada que evitarà que la campanya d'esquí pugui començar com estava previst. Les estacions catalanes ja han anunciat que no obriran tampoc el 9 de desembre i la majoria d'hotels tampoc obriran perquè no hi ha reserves. Mentrestant, des d'Andorra i també les estacions nord catalanes de l'Alta Cerdanya i el Capcir reclamen unanimitat en l'obertura de l'esquí per no generar més mobilitat transfronterera. El sector s'ha vist obligat a posar les esperances de negoci en la campanya de Nadal.

La Generalitat frena la desescalada per les males dades de la pandèmia. La velocitat de contagi repunta i supera l'índex del 0,9. Catalunya no passarà al tram 2 per l'empitjorament sobtat dels indicadors. El govern català ha demanat que la població no marxi aquest pont de la Purísima.

Catalunya alenteix la desescalada i dilluns no hi harà canvi de fase per l'empitjorament de les dades. El govern català manté les restriccions per l'augment de la velocitat de contagi. Trànsit preveu un augment del 10% en la mobilitat a les carreteres i demana de no sortir i responsabilitat per aquests dies. Els Maristes indemnitzaran amb 400.000 euros 25 víctimes de casos d'abusos sexuals que ja han prescrit. La congregació religiosa demana perdó a les víctimes. Neymar vol jugar amb Messi l'any que ve.

La secretària general d'Interior, Elisabeth Abad, ha demanat a la ciutadania un esforç per reduir tot el possible la mobilitat. Aquest dijous s'ha notat un increment del 3% dels desplaçaments de sortida de Barcelona. A tots aquells que decideixin sortir, Abad els ha recordat que a partir de demà i fins dilluns a les 6 del matí entra en vigor el confinament municipal. Per tant, no podran sortir dels municipis de la segona residència. 

La Generalitat atura la desescalada. Catalunya no canviarà de fase el dilluns degut a l'empitjorament sobtat dels indicadors. Trànsit preveu avui un augment del 10% de la mobilitat pels que marxen a segones residències. Els Pressupostos Generals de l'Estat, aprovats per majoria absoluta amb el suport d'ERC i Bildu. Amnistia Internacional denuncia que durant la primera onada de Covid a Catalunya i Madrid les persones grans en residències van patir cinc violacions de drets humans. Neymar diu que l'any que ve vol jugar amb Messi.

El ministeri de Sanitat i els consellers de Salut de les Comunitats han acordat que es prohibeixin els desplaçaments entre Comunitats, excepte per visitar a familiars de primer grau. Un acord al que s'ha arribat amb un ampli consens, excepte Madrid i Catalunya, que s'ha abstingut. Per segon dia consecutiu, ha pujat el risc de contagi i la velocitat de transmissió. El mateix dia que ERC PDeCAT se sumen a Unidas Podemos per demanar que els presos independentistes surtin abans del 14F.

  • Abans d’acabar l’any, la temperatura mitjana del món haurà pujat més d’1ºC
  • El mes de novembre de 2020 ha estat el més càlid a la ciutat de Barcelona, des de 1914